facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Lahir di Kapal Terbang, Bayi Dapat Penerbangan Percuma Seumur Hidup

Syarikat yang memberi tumpangan percuma pada orang-orang yang lahir di pesawat antara lain ThaiAirwaysAsia Pacific AirlinesAirAsia dan Polar Airlines
.

 
Memperbaharui pasport dan melakukan pemeriksaan identiti saat tiba di sempadan antara negeriadalah hal tidak mudah untuk Shaona Owen. Dulu ia dilahirkan di tempat yang tidak lazim dan berbezadari biasanya.

YaShaona lahir di atas pesawat yang sedang terbang dengan ketinggian kira-kira 36,000 kaki diudaraSehingga pegawai imigresen mengeluarkan pasport yang berbunyi "pemegang lahir di sebuahpesawat".

Pada tahun 1990sang ibuShaona Debbie Owen yang sedang dalam keadaan hamil besar melakukanpenerbangan bersama kakak ShaonaClaire yang masih berusia empat tahunSaat itu ia menempuhperjalanan dari tempatnya bekerja di Ghana ke London dengan penerbangan British Airways.

Tiba-tiba ia pindah ke kelas utamadan mendatangi para awak pesawatKelas pertama dibebaskandaripada penumpang dan terdengar sebuah pengumuman bagi siapa saja yang mempunyai latihanperubatan diminta maju ke depan.


 Beruntung sekali kerana pada saat itu ada Wim Bakker, seorang doktor Belanda yang kemudian membantu ibunya melahirkan di atas pesawat. Saat itu, Debbie juga merasa sangat ketakutan apabila ditinggal bersama bayi dan Claire, atau kemungkinan pesawat terpaksa mendarat di Afrika. Maka Debbie cuba mati-matian agar tetap bertahan sehingga pesawat tiba di Eropah.

Shaona menganggap peristiwa kelahirannya sebagai hal yang cukup jarang dan menarik untuk diteliti.Hingga kemudian, ia memutuskan untuk menjadikan perkara itu sebagai bahan kajian ketika akan menyelesaikan gelar masternya. Ia pun memutuskan untuk meneliti perkara tersebut selama enam bulan, untuk dapat mencari kes-kes serupa.


"Itu benar-benar menarik membaca cerita-cerita dan bercakap kepada orang lain yang dilahirkan di pesawat," ungkap Shaona.


Kebanyakan syarikat penerbangan tidak menyimpan rekod kelahiran di pesawat. Sehingga sangat sulit mengumpul data statistik mengenai kejadian ini. Tapi para operator penerbangan mempunyai peraturan untuk penumpang yang sedang hamil.


Walaupun berbeza-bezatetapi majoriti hanya membenarkan penerbangan untuk batas kehamilan diusia 28-36 mingguSebuah surat keterangan izin penerbangan akan dikeluarkan dari doktor ataubidan yang memeriksa kandungan ibu hamil tersebutNamun demikianhal ini masih saja terjadi diluar kawalan.

Salah satu masalah yang timbul dalam kes bayi yang lahir di udara adalah kewarganegaraanUndang-undang kewarganegaraan berbeza bergantung pada negaraSebagai contohdi UKkewarganegaraantidak secara automatik diberikan kepada orang-orang yang dilahirkan di United.

Di Amerika Syarikatwalaupun seorang anak yang lahir di perairan negara atau wilayah udara adalahwarga dengan kelahiran sesuai dengan prinsip 'jus soli'. Anak tersebut akan mendapatkewarganegaraan sesuai dengan wilayah di mana ia dilahirkan.


Walaupun sebahagian isu menyebutkan ia akan mendapat penerbangan percuma seumur hidup.Ternyata memang ada sebahagian pesawat yang diketahui telah menguatkuasakan peraturan ini.

Pesawat yang memberi tumpangan percuma pada orang-orang yang lahir di pesawat antara lainsyarikat penerbangan Thai AirwaysAsia Pacific AirlinesAirAsia dan Polar AirlinesSedangkan untukVirgin Atlantic hanya memberikan satu penerbangan percuma bayi sehingga yang bersangkutanberusia 21.

Sementara ituShaona telah menerima dua kali penerbangan percuma semasa ke Australiaiaitu padaulang tahun ke-18, ketika melawat neneknyaTapi ia juga berpendapat bahawa seharusnya sang ibulebih berhak menikmati tumpangan percuma kerana telah melewati bahaya dan meregang nyawa.

(Sumber: Cnn.com)
loading...
Lahir di Kapal Terbang, Bayi Dapat Penerbangan Percuma Seumur Hidup Lahir di Kapal Terbang, Bayi Dapat Penerbangan Percuma Seumur Hidup Reviewed by azaril on 9:36 pm Rating: 5
Powered by Blogger.