facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Mesti Baca!!! 3 lokasi yang disukai Nabi saw

Terdapat 3 lokasi yang disukai oleh Nabi/Rasulullah s.a.w. iaitu:

1) Kota Makkah 

Rumah ibadah pertama yang dibangunkan di muka bumi. Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Engkau (Makkah) adalah negeri yang paling baik, dan aku sangat mencintaimu. Andai sahaja kaumku tidak mengusirku darimu (Makkah), aku tidak akan tinggal di suatu tempat pun selainmu." (Riwayat al-Tirmizi)

2) Kota Madinah

Turut dikenali sebagai Madinahal-Munawwarah. Di sana juga terdapat Masjid Nabawi iaitu antara masjid yang mempunyai keistimewaan tersendiri dan turut pernah disebut Rasulullah dalm hadisnya.

Rasulullah juga pernah berdoa agar Madinah diberkati Allah sama seperti Makkah, maksudnya: "Ya Allah, jadikan keberkatan kota Madinah dua kali ganda keberkatan yang Kau jadikan untuk kota Makkah." (Riwayat al-Bukhari)

3) Gunung Uhud

Gunung yang berada di kota Madinah dan dinamakan Uhud kerana gunung ini terpisah daripada gunung-gunung yang lain. Gunung Uhud pernah menyaksikan beberapa peristiwa sejarah yang besar, antaranya Perang Uhud.

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: "Gunung ini menyukai kita dan kita juga menyukainya." (Riwayat al-Bukhari)

Sumber: Gen-Q 19 (3 lokasi yang disukai Nabi saw).

loading...
Mesti Baca!!! 3 lokasi yang disukai Nabi saw Mesti Baca!!! 3 lokasi yang disukai Nabi saw Reviewed by Unknown on 8:17 pm Rating: 5
Powered by Blogger.