facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

SUBHANALLAH !!! ANDA PASTI TIDAK LAGI MEMBUANG BIJI KURMA SELEPAS MEMBACA POST INI#Kurma adalah buah ajaib, kecil pada saiznya namun jika diambil secara konsisten setiap hari, ianya adalah makanan terbaik buat kita umat manusia.

K@ya dengan Glukos kerana itu ianya amat sempurna untuk tenaga berpanjangan sepanjang hari.


L@ngkah demi langkah memproses biji kurma, saya menggunakan biji kurma Ajwa. Namun pada post kali ini saya ingin berkongsi ilmu dengan biji kurma. Biji kurma sangat banyak khasiatnya, untuk kulit dan juga boleh dibuat minuman seperti kopi jika anda makan kurma, jangan terus membuang bijinya.

>Simpan dan kumpul.

C@ra cara memproses biji kurma;

1. Basuh biji kurma dan tos kering
2. Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian
3. Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak , goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam, pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi persis biji kopi!
4. Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras)
5. Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama

*Buku Islamic Medicine The Key To A Better Life hasil tulisan dan kajian Yusuf Al Hajj Ahmad membicarakan secara terperinci mengenai KURMA.

Kebaikannya?

1) Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum
2) Anda juga boleh menggunakan serbuk biji kopi untuk membuat perapan daging dicampur dengan pelbagai rempah ratus dan Subhanallah perapan daging amat amat lembut
3) Digunakan sebagai scrub badan (saya akan kongsikan tips scrubbing dengan anda pada post yang lain) . Gabungan scrub biji kurma dengan #pevoo dan #madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby!. Natural? yes and safe!
4) Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK!!! maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah mati. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Virgin PEVOO , maka hasilnya adalah TERBAIK. Penggunaan secara Konsisten setiap hari sebelum tidur اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat !!!
loading...
SUBHANALLAH !!! ANDA PASTI TIDAK LAGI MEMBUANG BIJI KURMA SELEPAS MEMBACA POST INI SUBHANALLAH !!! ANDA PASTI TIDAK LAGI MEMBUANG BIJI KURMA SELEPAS MEMBACA POST INI Reviewed by suka hati on 10:01 pm Rating: 5
Powered by Blogger.