facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Inilah Sebab Mengapa Rasulullah Melarang Umatnya Bernafas dalam Gelas Ketika Minum... LEPAS NIE JANGAN AMALKANNYA YA...

Adab ketika minum yang diajarkan oleh Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam adalah menahan nafas ketika meneguk air di dalam botol atau gelas. Hal tersebut terus dikaji oleh para pakar terkini untuk mengkaji hikmah sebalik larangan tersebut.


Ternyata, larangan Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam mengenai hal ini terbukti. Larangan ini diterapkan oleh Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam pada 14 abad yang lalu, jauh sebelum kita hidup di bumi.

Kajian menunjukkan

Dimana sewaktu bernafas terjadi dua proses yang dialami iaitu menyedut udara dan menghembuskan udara. Ketika kita menyedut udara, udara yang kita sedut adalah oksigen.

Oksigen adalah gas unsur kimia yang diperlukan untuk proses metabolisme pada makhluk hidup tertentu termasuk manusia. Lain halnya ketika menghembuskan nafas, udara yang keluar adalah udara yang sudah bercampur dengan karbon, sisa-sisa tubuh yang beterbangan di dalam tubuh, dan sedikit oksigen yang dikeluarkan dalam bentuk gas karbon dioksida.

Dalam dunia kimia digambarkan jika karbon dioksida (udara hembusan nafas) bertemu dengan air akan menghasilkan Carbonic acid. Hal ini akan menyebabkan naiknya tingkat keasidan dalam darah, sehingga menyebabkan darah kita menjadi lebih berasid yang menyebabkan PH darah menurun atau disebut asidosis.

Jika PH darah menurun, tubuh akan berusahan untuk menurunkan kelebihan asid dalam darah dengan cara menurunkan jumlah gas karbon dioksida dalam darah sehingga pernafasan kita menjadi lebih dalam dan cepat.

Bernafas ketika minum juga dapat menyebabkan ginjal berusaha mengkompensasi keadaan tersebut dengan cara mengeluarkan lebih banyak asid dalam air kencing. Jika selalu meniup makanan dan minuman sebelum menelannya maka tubuh akan terus menerus menghasilkan terlalu banyak asid yang boleh menyebabkan terjadinya asidosis berat.

Asidosis berat dapat menyebabkan kelelahan yang berlebihan, mual, mengantuk, dan kebingungan. Jika asidosis semakin memburuk, tekanan darah dapat turun, menyebabkan strok, koma, dan kematian.

Kesimpulan
Kesihatan adalah salah satu nikmat yang harus disyukuri dan salah satu cara mensyukurinya adalah dengan menjaganya. Oleh kerana itu, jagalah kesihatan kerana itu termasuk bahagian dari mensyukuri nikmat Allah Yang Maha Kuasa.

Dalam artikel ini, kita sebagai umat Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam mempunyai satu keistimewaan. Jika hal ini amalkan oleh orang yang bukan islam dia hanya akan mendapat balasan berupa kesehatan dan jika hal ini  amalkan oleh umat Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam maka ada satu keuntungan lainnya selain kesehatan iaitu pahala. Sudah mendapat kesehitan ditambahkan pula pahala lagi,  

Jangan cuma dibaca yer, tapi juga dipraktikan Supaya dapat manfaatnya jangan lupa share juga.

sumber :lampuislam 
loading...
Inilah Sebab Mengapa Rasulullah Melarang Umatnya Bernafas dalam Gelas Ketika Minum... LEPAS NIE JANGAN AMALKANNYA YA... Inilah Sebab Mengapa Rasulullah Melarang Umatnya Bernafas dalam Gelas Ketika Minum... LEPAS NIE JANGAN AMALKANNYA YA... Reviewed by suka hati on 10:20 pm Rating: 5
Powered by Blogger.