facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Maut Kena Kanser Usus Akibat Amal Memakan Makanan Sisa Yang Dipanaskan


Seorang wanita mengidap kanser usus  atau lambung akibat terlalu sering makan makanan sisa kemarin.

Berat badannya dari 60 kg turun menjadi 28 kg dalam 1 tahun. Akhirnya meninggal. Karena itulah anak gadisnya yang berusia 19 tahun dengan sangat serius mengongsikan perkara tersebut untuk memperingati semua orang supaya tidak melakukan hal yang sama lagi. 

Dalam Kongsian tersebut dia berkata :

"Setiap kali kamu memanaskan sayur lauk sisa kemarin, itu akan menyebabkan nitrite bertambah. Nitrite yang terkandung di dalam makanan jika dimakan dalam jangka waktu yang lama, akan menjadikan itu sebagai racun dan menyebabkan kanser.

Semoga setiap keluarga tahu akan hal ini, jangan lagi makan makanan sisa yang di panaskan. Dalam keadaan sekarang, makanan sisa sering dianggap remeh dan masih di amalkan oleh setiap keluarga terutama keluarga golongan sederhana. Mama saya mengindap kanser lambung, kemoterapi juga sudah dijalankan 8 kali dan mengikuti program pemulihan, namun karena terlalu ganas kanser yang ada dalam tubuhnya membuat beliau meninggal.katanya.

"Dari apa yang di kongsikan oleh wanita tersebut memang benar  Dalam segi Pemakanan sihat memang ada tertulis makanan sisa yang di panaskan akan mengahasilkan racun dan membuat usus akan sakit.

Contoh beberapa makanan yang terdedah dalam perkara tersebut adalah,cendawan,saledri,sayur bayam,telor,ayam,kentang,ini adalah antara yang paling terdedah,sayur lain juga sama namun sayur yang di tulis mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Pandangan Pakar Perubatan Gastroenterologi, Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Madya Dr. Aminuddin Ahmad.

Amalan pemakanan yang sihat penting dalam menentukan tahap kesihatan seseorang.bagi kebanyakan penyakit tentu amalan pemakanan mempunyai kaitan rapat dengan penyakit yang di hadapi.

kemungkinan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai N-nitrosa (NNitrosa compound) yang terhasil daripada makanan yang mengandungi nitrat yang diubah (selepas di panaskan)  menjadi nitrit mungkin boleh menyebabkan kanser usus berlaku.

pesakit kanser usus atau lambung akan mengalami:

 • Pendarahan
 • Muntah darah
 • Berak darah
 • Tersumbat kawasan perut
 • Kebocoran perut
 • Anemia (kurang darah)
 • Kurang berat badan (jadi kurus)
 • Selepas pembedahan
 • Bahagian perut yang telah dibuang mengakibatkan cirit-birit kerana kurang
  penghadaman makanan
 • Kurangnya zat makanan

Makan ikut cara islam

Makan ikut cara islam jika ingin selamat, cara rasylulullah makan, letakan secubit garam didalam mulut kemam kemudian makan, makan buah sebelum makan nasi, jilat kesemua jari sebab ada enzim, jangan masukan garam jika makanan masih mendidih atau tersangat panas, masukan garam setelah makanan sejuk atau suam, garam boleh menjadi racun jika dimasak atau dimasukan ketika air masih sangat panas.

loading...
Maut Kena Kanser Usus Akibat Amal Memakan Makanan Sisa Yang Dipanaskan Maut Kena Kanser Usus Akibat Amal Memakan Makanan Sisa Yang Dipanaskan Reviewed by azaril on 10:14 pm Rating: 5
Powered by Blogger.